Udalosti

Piaty ročník TEDxBratislava bol opäť plný inšpiratívnych myšlienok

Sviatočná sobota 5. júla 2014 patrila konferencii TEDxBratislava, ktorá sa uskutočnila v Slovenskom národnom divadle. Na piatom ročníku pred plnou sálou vystúpilo 16 rečníkov a 3 umelci. Účastníci videli lietajúce auto v akcii a mladý Slovák ukázal, ako ho robot poslúcha na slovo.

Ilustračný obrázok k článku Piaty ročník TEDxBratislava bol opäť plný inšpiratívnych myšlienok
Zdroj: Dnes24.sk

Už od ôsmej hodiny začali prichádzať prví účastníci konferencie určenej inšpiratívnym myšlienkam. Podujatie bolo rozdelené do štyroch blokov. Každý trval približne 1,5 hodiny a bol zameraný na inú tému: Sviatok, šťastie, oslava a na záver festival, ktorý bol aj mottom tohtoročnej konferencie.

S humorom o odpade a na javisko na aute

Prvý hosť Róbert Šarina, vysvetlil, prečo sa píšu Nepočujúci s veľkým začiatočným písmenom N. Až z Los Angeles pricestovala riaditeľka školy Margarita Florez. Hovorila o tom, aké výzvy prekonala, aby sa dostala k tomu, čo dnes robí a čo ju posúva vpred.

Účastník konferencie Marek, žijúci v Bratislave, na otázku kto ho zaujal odpovedal: „Veľmi ma zaujala Mária Cihová, biologička, pretože hovorila o kmeňových bunkách, ktoré môžu pomôcť v budúcnosti množstvu ľudí pri liečbe nádorov. Aj keď sa jednalo o komplikovanú tému, vedela to formou tej super kreslenej prezentácie podať úplne laicky a zrozumiteľne.“

Rečník pán Jiřikovský s ľahkosťou a s humorom rozprával o odpade. Riaditeľka neziskovej organizácie a onkologička Mária Jasenková prezradila ako pomáhajú deťom vysporiadať sa s ťažkými chorobami, ktoré im vstúpili do života. Diváci videli netradičné kultúrne predstavenie. V zložení violončelistu Jozefa Luptáka a flautistu a saxofonistu v jednej osobe Mariána Jaslovského.

Vstup, ako sa patrí, predviedol konštruktér Štefan Klein. Na javisko prišiel na aute, avšak to nebolo to lietajúce, ktoré vytvoril. Účastníci ho mali možnosť vidieť na videu spolu aj s letom a pristávaním. Užasnuté pohľady neskrývali nadšenie.

Počas konferencie sa vyskytlo pár technických zaváhaní. Tak sa aj stalo pri TED videu, ktoré nebolo možné dopozerať. Tí, ktorí sú zvedaví ako skončí, si ho môžu pozrieť v pohodlí doma.

Tanečník, fotografka aj polárnička

Dozvedieť ste sa mohli niečo nové od profesorky Ostatníkovej o testosteróne a jeho vplyvu na mozog. Rečník z Fínska prezradil, ako riešia situáciu s bezdomovcami. Kaakinen povedal: „Najskôr treba zmeniť myslenie ľudí a potom treba riešiť problém.“ Maroš Rudnay vyvracal rôzne nepravdivé informácie, napríklad že rakovina sa môže liečiť sódou bikarbónou.

Zora Bútorová hovorila o skorom starnutí a ako by sme mohli toto obdobie oddialiť. Pekný príklad ukázala na svojej mame, ktorá vo svojich 90 rokoch stále usilovne pracuje a prekladá knihy. Tanečník Jaro okrem tanečného vystúpenia dokázal, aby sa ľudia tiež zapojili a ukázali, ako oni cítia hudbu.

Rečník Mujagić rozprával o tom, čo zažil ako priamy účastník počas vojny. Mladý Slovák Martin, žijúci a pracujúci vo Veľkej Británii, s humorom a ľahkosťou rozprával, ako učil robota porozumieť jednoduchým príkazom. Fotografka Nancy z Minnesoty, prezradila čo všetko bolo potrebné na uskutočnenie projektu týkajúceho sa predstavenia života rôznych komunít. Musela vyjednávať s mestom 6 rokov, potrebovala 8 rôznych povolení, 2 roky príprav, 5 poradcov, 28 členný tím a čaká ju ešte verejná diskusia.

Adam Marčan rozprával o projekte o vzájomnom učení sa. Nikola Hořejš predstavil zaujímavú kampaň spojenú s politikou. Verejnosť môže sledovať, či politici, ktorí sa verejne zaviazali k deviatim bodom rekonštrukcie štátu plnia svoje slovo. Desať rokov trvalo, kým Vilborg uskutočnila svoj sen a stala sa polárničkou. Vecne popisovala všetky pocity, ktoré prežívala pri dosahovaní svojho cieľa. Motto, ktoré si hovorila ráno, keď vstávala do treskúcej zimy o 5:30 ráno znelo: „Ak si zdriemneš, zlyháš.“ Niekoľkým rečníkom sa ušiel obrovský potlesk, teda standing ovation.

„Veľmi sa mi páčila zostava spíkrov, ich príbehy boli zaujímavé, inšpiratívne a celá atmosféra bola super. Keďže to bol môj prvý TEDx naživo, môžem povedať, že to určite stálo za to a som rada, že som prišla,“ hovorí účastníčka Katka.

Networking a objavovanie

V rámci prestávok bol pre účastníkov nachystaný rôznorodý program. Mohli ste zistiť, ako znejú dotyky pomocou hudobnej lavičky. Vymýšľali sa japonské básničky. Vyrábali sa kaleidoskopy. Mohli ste sa taktiež naučiť posunkovať. Hádali sa hlavné ingrediencie sirupu. Hrali sa hry za pomoci banánu a grepu atď. Na after party ste si mohli zahrať na bubnoch a ďalších hudobných nástrojoch, a tak sa na okamih stať súčasťou hudobnej skupiny.

Student24/Martina Trepáková
Foto: Tomas Pospichal Photography

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM