Rôzne

Študentov inšpirovali úspešné podniky a ich riaditelia

Materiálovo-technologická fakulta Slovenskej technickej univerzity v Trnave bola miestom stretnutia úspešných absolventov fakulty a terajších študentov.

Ilustračný obrázok k článku Študentov inšpirovali úspešné podniky a ich riaditelia
Zdroj: TASR

Na pôde fakulty sa tak stretli riaditelia národných aj nadnárodných podnikov, aby poznatky a skúsenosti, ale hlavne cenné rady odovzdali tým, ktorými boli kedysi aj oni sami. Prezentačné dni podnikov sa konali v rámci národného projektu „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“ a po Žilinskej univerzite a Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka zavítalo aj do západoslovenského regiónu.

Národný projekt zastrešuje Centrum vedecko-technických informácií SR a jeho cieľom je prepojiť vysokoškolské štúdium s praxou. Pre študentov je to príležitosť získať prax vo svojom odbore už počas štúdia, ktorá im následne uľahčí hľadanie si zamestnania. Práve praktické znalosti sú totiž alfou a omegou, ktorú zamestnávatelia pri pohovoroch požadujú. Podobne to vníma aj odborný garant popularizácie národného projektu Ing. Štefan Chudoba: „Keď mladý človek skončí vysokú školu, je v pozícii, že chodí od jedného podniku k druhému. A keď nemá prax, čo tej firme ponúkne? Spoločnosť hodnotí človeka komplexne – aký bol aktívny, čo v praxi videl, v ktorej oblasti sa realizoval. Firma chce jednoducho vedieť, že získava človeka, ktorý chce meniť svet. Toho, ktorý chce byť prospešný, má nejakú vlastnú víziu ako sprostredkovať pre firmu niečo, čo ona sama potrebuje. Ako to chcete urobiť, keď to nepoznáte? Jediná možnosť je poskytnúť týmto mladým ľuďom príležitosť, aby mali kontakt s praxou a aby si mohli sami skúsiť a spoznať, ako reálny život funguje.“

So všetkým pomôže projekt

Práve národný projekt „Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti“ napomáhajú študentom spoznať realitu, fungovanie daného podniku, jeho vnútorné mechanizmy a princípy. Ponuka platí pre všetky formy denného štúdia, teda bakalárske, magisterské aj doktorandské. Do projektu je aktuálne zapojených 7 slovenských univerzít, 17 fakúlt a 46 podnikov. Možnosť praxovať v nich už využilo 122 študentov a pre ďalších je ponuka stále otvorená. „Voľných máme ešte 82 miest. Väčšinou sa jedná o ponuky do technických firiem, napríklad v oblasti automotive, strojárstvo, podniky zamerané na lisovanie, zváranie, konštrukciu, ale aj spoločnosti pôsobiace v oblasti IT či ekonomiky. Medzi ponukami sú aj projektový manažment, audítorstvo, účtovníctvo, a dokonca aj biotechnológie či potravinárstvo. Toto sú oblasti, ktoré aktuálne máme a chceme ich obsadiť do konca tohto roka,“ vysvetľuje odborný garant pre spoluprácu vysokých škôl a podnikovej sféry národného projektu Ing. Milan Fiľa. Pre študentov sú okrem toho pripravené aj exkurzie do vybraných podnikov, aby sami videli ako to v závode funguje. Viac ako 60 exkurzií sa doteraz zúčastnilo zhruba 1700 študentov. Ponuka v rámci projektu ale zďaleka nekončí. Snáď tou najlákavejšou je možnosť vycestovať do zahraničia, do materskej firmy, ktorej pobočka sa nachádza na Slovensku. Tí najšikovnejší tak môžu v rámci stáže zavítať do areálu hlavného závodu v Nemecku, USA, Kórei, ale rozbieha sa aj spolupráca s materskou firmou v Škandinávii: „Celkovo máme 20 takýchto ponúk. Momentálne sú obsadené len 4, takže hľadáme ďalších,“ hovorí Fiľa.

Národný projekt neponúka len možnosť praxovať v podnikoch, ale zabezpečuje študentom aj finančné krytie nákladov. Okrem zaplatených lektorov prepláca záujemcom aj cestovné a stravu. Toto sú bonusy popri vedomostiach, ktoré získajú priamo pri zúčastňovaní sa na chode daného podniku. „Každý študent, ktorý má takúto možnosť, to berie ako pridanú hodnotu. Z pohľadu zamestnanosti je to neuveriteľný benefit. Nedávno sme mali beánie, kde som sa stretla so študentmi, ktorých som učila pred 20 rokmi. Takí, ktorí mali možnosť uplatniť sa, či už to bolo z vlastnej iniciatívy alebo išlo o brigády, jazykové stáže či spoluprácu s podnikmi, vždy sa jednalo o akúsi pridanú hodnotu. Nenašiel sa ani jeden absolvent, ktorý by takto na sebe pracoval a nenašiel by si zamestnanie,“ priznáva členka expertnej skupiny pre popularizáciu a zástupkyňa riaditeľa Úseku priemyselného inžinierstva a manažmentu doc. Dagmar Cagáňová.

Úspešní, ktorí rozdávali cenné rady a skúsenosti

Možnosť dozvedieť sa viac o projekte mali študenti v prezentačných stánkoch, kde sa okrem Centra vedecko-technických informácií SR predstavila aj desiatka firiem, ktorá v západoslovenskom regióne pôsobí. Riaditelia, manažéri či personalisti hovorili o svojich osobných, ale aj firemných úspechoch. Rozdávali študentom rady a takisto sa ich snažili povzbudiť pri ich budúcom rozhodovaní. Na pôdu Materiálovo-technologickej fakulty STU zavítal napríklad aj zástupca generálneho riaditeľa Orange Slovensko Ing. Ivan Golian. Aj tento celosvetový telekomunikačný gigant patrí k podnikom, ktoré majú svoje dvere pre študentov otvorené: „Myslím si, že spolupráca medzi univerzitami a výrobnými firmami dáva budúcnosť nielen týmto školám, ale aj samotným spoločnostiam. Hľadáme v tom budúcnosť nielen pre seba, ale aj pre univerzity a ich absolventov. Som presvedčený, že čím skôr sa začne príprava mladých zamestnancov na budúce povolanie, tým lepšie pre školy, absolventov, a v konečnom dôsledku aj pre budúcich zamestnávateľov.“ Firma Orange Slovensko ponúka prax v rôznych odboroch. Ing. Ivan Golian hovorí o zaujímavej práci v nadnárodnej spoločnosti na nadnárodných, ale aj lokálnych projektoch.

So zaujímavou ponukou prichádza aj firma ZF Slovakia: „Aktuálne máme v našej spoločnosti zapojených 5 študentov. Všetci majú zadané témy, ktoré sú zamerané na riešenie určitého technického problému u nás. To znamená, že ak sa daná téma úspešne zvládne, spoločnosť z nej bude čerpať. Zapojení študenti majú možnosť spraviť si na túto tému bakalársku alebo diplomovú prácu,“ vysvetľuje generalista ľudských zdrojov v spoločnosti ZF Slovakia Ing. Marián Mitošinka. Trojicu silných hráčov, ktorí dávajú prácu stovkám Slovákov, uzatvára spoločnosť ŽOS Trnava. Mgr. Gabriela Neštická, vedúca odboru riadenia ľudských zdrojov hovorí, že podnik dlhodobo veľmi úzko spolupracuje so študentmi a žiakmi v rámci strednej alebo vysokej školy. Napríklad aj systémom duálneho vzdelávania. „Zapojili sme sa do projektu preto, lebo si uvedomujeme dôležitosť praxe. Dôležitosť toho, že treba prerobiť slovenské myslenie, že škola nerovná sa len školská lavica. Škola znamená aj reálny terén, reálnu prax, skúsenosti aj pracovné prostredie, ktoré do života študenta prináša obrovské plusy pri jeho zaradení do pracovného procesu,“ prízvukuje pani Neštická.

Študenti takúto možnosť vítajú

Na prezentácii projektu a jednotlivých podnikov sa zúčastnili desiatky študentov všetkých ročníkov. Takúto možnosť praxovať počas štúdia len privítali. Viacerí z nich vedia, že bez pracovných skúseností majú len veľmi malú šancu nájsť si po škole zamestnanie vo svojom odbore. Uvedomuje si to aj štvrták Matúš Buchan: „Nakoľko skoro všetci zamestnávatelia už pred nástupom do zamestnania požadujú prax, určite je tento projekt užitočný. Chyba je v tom, že ak je aj možnosť praxovať popri štúdiu, je to zväčša bez nároku na odmenu, alebo za veľmi malú mzdu. Ja osobne však pracujem popri štúdiu, hoci nie vo svojom obore. Do budúcnosti, samozrejme, s touto možnosťou počítam. Teším sa, že takto sa mi to snáď podarí.“ Jeho slová doplnil tretiak Andrej Michalčík: „Veľmi ma zaujal celý projekt, určite sa do neho plánujem zapojiť. Ja sám už pracujem, so spolužiačkou podnikáme. Myslím si, že by sa praxi malo venovať oveľa viac vyučovacích hodín. Študent by si mal vyskúšať v reáli, o čom sa učí v učebniciach. Máme aj ukážky z praxe, ale nikdy nie priamo v podniku. Bolo by výborné spojiť to so štúdiom,“ uzavrel.

Autorka: Monika Majerová

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM