Jaroslav Dodok Univerzity

Fakulta psychológie PEVŠ ponúka už i sociálnu a poradenskú psychológiu

Jediná fakulta psychológie na Slovensku, Fakulta psychológie Paneurópskej vysokej školy, získala akreditáciu na magisterské štúdium pre nový študijný program – sociálnu a poradenskú psychológiu. Dopĺňa tak doterajší magisterský odbor Školská a pracovná psychológiu.

Ilustračný obrázok k článku Fakulta psychológie PEVŠ ponúka už i sociálnu a poradenskú psychológiu
Foto: Jaroslav Dodok

Nový študijný program

Sociálnu a poradenskú psychológiu tak bude možno študovať už od najbližšieho akademického roku 2013/14, a to v dennej i externej forme. V oboch prípadoch môže byť prijatých po 25 uchádzačov. Prihlášku je potrebné podať do 10. septembra 2013.

Nový študijný program je určený absolventom bakalárskeho štúdia v študijnom odbore psychológia alebo absolventom magisterského štúdia v študijnom odbore učiteľstvo akademických predmetov v študijnom programe psychológia, v kombinácii s ďalším akademickým/pro­fesijným/umelec­kým predmetom. Uchádzači budú zaradení do prijímacieho konania bez prijímacích skúšok.

Magisterské štúdium ponúka široké uplatnenie

Absolvent získa uplatnenie v systéme zdravotnej starostlivosti (komunitné tímy pre duševné zdravie, terciárne zariadenia pre psychiatrických hospitalizovaných pacientov, špeciálne služby pre starších ľudí, pre ľudí s poruchami príjmu potravy, poruchami osobnosti, ťažkosťami v učení, v zariadeniach všeobecnej zdravotnej starostlivosti, kde sú ponúkané psychologické služby), vo väzniciach a v službách pre podmienečne odsúdených, v sociálnych službách, v dobrovoľníckych organizáciách, v programoch asistencie zamestnancom, v oblasti zdravia na pracovisku, v študentských poradenských službách a v samostatnej pra­xi.

„Pre Fakultu psychológie PEVŠ je získanie akreditácie na študijný program sociálnej a poradenskej psychológie veľmi dôležitý krok. Rozširuje totiž jej vzdelávací záber a posilňuje jej pozíciu poskytovateľa odborného vzdelania s kvalitným uplatnením v praxi,“ povedal dekan Fakulty psychológie, prof. PhDr. Teodor Kollárik, DrSc.

Európsky certifikát z psychológie

Doteraz mohli poslucháči Fakulty psychológie PEVŠ absolvovať bakalárske štúdium vo všeobecnom odbore Psychológia zahŕňajúce základy pracovnej, školskej, sociálnej, vývinovej, kognitívnej, komparatívnej, klinickej a poradenskej psychológie, neuropsychológie a psychológie osobnosti.

Absolvent bakalárskeho programu tak bol pripravený na absolvovanie „Európskeho certifikátu z psychológie“, ale tiež asistovať pri psychodiagnostickom vyšetrení, či odborne komunikovať v cudzom jazyku. Magisterské štúdium bola postavené na študijnom programe Školská a pracovná psychológia. Absolventi nájdu uplatnenie v oblastiach kariérneho poradenstva a rozvoja, personálneho výberu a riadenia, ale tiež v psychodiagnos­tike.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM