Kornel Kubík Šport

Majsterka Európy Melánia Daňková (21): Byť mažoretkou je náročný šport na držanie tela a na výdrž

Je mladá, pekná, šikovná a navyše je majsterkou Európy v pom poms v kategórií senior sólo. Reč je o sympatickej 21-ročnej mažoretke zo Sabinova, ktorej meno je Melánia Daňková.

Ilustračný obrázok k článku Majsterka Európy Melánia Daňková (21): Byť mažoretkou je náročný šport na držanie tela a na výdrž
Zdroj: Dnes24.sk

Scestovaná športovkyňa a študentka telesnej výchovy a matematiky na Fakulte športu v Prešove nám prezradila, aké to je byť Majsterkou Európy a sveta, kde všade už s mažoretkami bola, ale aj to, čo všetko musí vedieť začínajúca mažoretka.

Ako mažoretka začala už ako prváčka

Študentka tretieho ročníka telesnej výchovy a matematiky na Prešovskej univerzite začala s mažoretkovým športom na základnej škole ako prváčka. „Na mažoretky ma prihlásila moja mamka, ktorej sa tento šport páčil. Začínala som v klube, v ktorom pôsobím doteraz a sú to mažoretky Tedasky v Sabinove. Postupne sa „mažoretkovanie“ a gymnastika zapáčili aj mne,“ zaspomínala si na svoje športové začiatky Melánia Daňková.

S mažoretkami precestovala celé Slovensko, ale aj svet

Už od svojich začiatkov sa ako mažoretka dostala s klubom na viaceré zaujímavé miesta. „Vystupovali sme hlavne na Slovensku a to v okolí Sabinova, v Prešove, Košiciach, Bratislave, Trenčíne, Prievidzi, Púchove a v iných rôznych mestách na Slovensku,“ vyratúva len zopár zo všetkých miest, kde spolu s klubom vystupovali. „Každoročne sme s klubom chodievali aj do Poľska, Turecka, Chorvátska či Maďarska,“ poznamenala Melánia.

Keby ste sa mladej mažoretky spýtali, že na ktoré z týchto miest má najkrajšie spomienky z vystúpení, tak vám nevie s presnou určitosťou odpovedať, ale nakoniec odpovie jasne: „Najkrajšie spomienky na vystúpenie mám z galaprogramu, ktorý sme usporadúvali každý rok. Tu sme predviedli všetky choreografie, ktoré sme sa naučili. Na každej súťaž či vystúpení zažijem niečo zaujímavé a nové a potom si nato s dievčatami spomíname.“

Melánia sa pripravuje sama, ale trénuje aj deti

Melánia okrem toho, že sa sama pripravuje a cvičí ako mažoretka, tak trénuje aj mladé mažoretky. „Keď príde mladé dievčatko do klubu, tak nemusí nič vedieť, pretože všetko ju naučíme. Začína sa s držaním paličky, pochodom, jednoduchými pohybmi s pažami,“ poznamenala trénerka Melánia.

Pár z vlastností, ktoré musí však mať ešte len začínajúca mažoretka je podľa slov dlhoročnej mažoretky Melánie chuť tancovať, snaha sa naučiť niečo nové a trpezlivosť. „Je to fyzicky náročný šport na držanie tela, na výdrž stále fungovať a robiť s batonom (t.j. palička) alebo s pom poms v čase od 90 sekúnd až po tri minúty. Poas toho treba vykonávať gymnastické a akrobatické prvky v danom tempe a rytme,“ povedala skúsená mažoretka Melánia.

V Maďarsku sa stala európskou šampiónkou

Počas svojho dlhoročného pôsobenia v sabinovskom klube sa Melánia dostala aj na množstvo slovenských šampionátov či nedávnych majstrovstiev sveta. Medzi tie najväčšie úspechy vyratúva: „Ako družstvo veľká formácia v pom poms sme získali 3. miesto na slovenskom šampionáte, v miniformácií v batone aj v pom poms sme získali striebro aj bronz.“ Za svoje najväčšie úspechy však považuje tohtoročné tituly Majsterky Európy a v kategórií senior sólo v pom poms.

A aká najkrajšia spomienka sa vynára Melánií s týmto športom? „Je to veľmi ťažká otázka, pretože spomienok je veľmi veľa. Medzi tie najkrajšie patrí umiestnenie na stupienkoch víťazov, ale aj zážitky s ostatnými dievčatami cestou autobusom na dlhé trate do Poľska či Turecka. Každý si povie, že je to nuda takto dlho cestovať, ale my sme sa nikdy nenudili a stále sme niečo nové vymýšľali a zabávali sa,“ prezradila Melánia.

Mažoretkový šport sa na Slovensku postupne rozširuje

Dlhoročná mažoretka sa tomuto športu venuje praktický každý deň. „Okrem tréningov, ktoré mám ja, tak trénujem menšie dievčatá a popritom si zacvičím s nimi. Na univerzite mám povinný predmet gymnastika, kde sa učíme rôzne akrobatické a gymnastické prvky, takže pohyb mi nechýba ani počas školského roka,“ vyratúva miesta, kde všade trénuje, aby dosiahla dobré umiestnenia. Melánia priznala, že mažoretkový šport na Slovensku nie je až tak veľmi rozšírený. „Určite to nie je šport, ktorý upadá, ale nie je ani dostatočne rozšírený a podporovaný. Postupne sa len začína rozširovať a byť známym aj u nás,“ dodala na záver Melánia Daňková.

Student24/Simona Ivančáková

Majsterka Európy Melánia Daňková (21): Byť mažoretkou je náročný šport
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM