Kornel Kubík Rozhovor

Najviac ju bavia portréty: Pozrite si tvorbu talentovanej fotografky Michaly (18)

Je mladá, talentovaná a baví ju fotenie. Pochádza z Banskej Bystrice, študuje fotografický dizajn v Ružomberku. Okrem fotenia taktiež rada píše poéziu a prózu, ktorú má uverejnenú v literárnych časopisoch. Šesť rokov sa venovala aj plutvovému plávaniu. Reč je o 18-ročnej Michale Obšitošovej.

Ilustračný obrázok k článku Najviac ju bavia portréty: Pozrite si tvorbu talentovanej fotografky Michaly (18)
Zdroj: Dnes24.sk

My sme sa s ňou rozprávali aj o tom, aké boli jej začiatky s fotoaparátom a či svoju budúcnosť vidí ako profesionálna fotografka. Jej fotky nájdete vo fotogalérii vpravo.

Ako ste sa dostali k foteniu? Kedy ste s ním začali a čo vás inšpirovalo k tomu, aby ste začali robiť neopakovateľné momenty formou fotky?

Inšpirácia nastala na základnej škole. Boli to momenty mojich spolužiakov, prosto detské neopakovateľné vtipy. Mala som potrebu zachytiť to. Veľkou vecou v mojom živote bol pre mňa nový fotoaparát, ktorý mi kúpila mama, keď som mala 12 rokov. Obyčajný kompakt, po odfotení som hneď videla fotku, prosto vau .

Možno veľa ľudí si kladie otázku, že ako začať s fotením. Učil vás to niekto alebo ste bola samouk a všetko vychádzalo z pokusu a omylu?

Fotiť je jednoduché, stačí fotoaparát plus veľké chcenie. Začiatky boli formou hry, zachytiť čo najzvláštnejší okamih či už kvetu, prírody alebo človeka. Skúšala som koľko sa len dalo, čiže najprv som bola samouk. Neskôr som začala chodiť do školy v Ružomberku na fotografický dizajn, kde som sa veľmi veľa naučila. Určite som spravila mnoho omylov, ale o tom to je. Učiť sa a skúšať.

S akým fotoaparátom ste začínali kedysi a akým fotíte dnes?

Prvý fotoaparát bol kompakt od mamy. Dostala som ho, keď som mala 12 rokov. V škole sme skúšali aj analógový, postup a k tomu patrilo aj vyvolávania fotiek, neskôr prišla digitálna zrkadlovka, ktorou fotím dodnes.

Všimla som si, že fotíte najčastejšie portréty. Pár fotiek na vašej stránke bolo aj zo svadieb, či nejaké detaily. Je práve portrét tou formou fotiek, ktoré fotíte najradšej?

Je pravda, že portréty ma bavia najviac. Ak je niekto ochotný pózovať aj niekoľko hodín veľmi si to cením. Rada sa vraciam k modelom, ktoré som fotila v minulosti. Niektorí ľudia sú pre mňa veľmi veľkou inšpiráciou.

Ako fotografka už viete povedať, či radšej fotíte modelky alebo obyčajných ľudí, ktorí možno vynikajú svoju prirodzenosťou. V čom sa podľa vás skrýva krása fotenia ľudí? Čo vás na tom baví?

Je mi jedno, či je to modelka alebo nie, každý vyniká na fotke tým, aký je. Samozrejme práca s profesionálnymi modelkami je omnoho jednoduchšia. Niektorí ľudia sú ostýchaví a to je zlé, pretože sa to vždy odzrkadlí na fotkách.

Používate aj umelecké meno?

Umelecké meno zatiaľ nemám. Nejaké by som si rada vymyslela, keďže mám príliš zdĺhavé priezvisko.

Vo vašom portfóliu sa nachádzajú fotky farebné, ale aj čiernobiele. Ktorá z týchto techník vám je bližšia?

Myslím, že je to tak narovnako. Záleží na tom, čo chcem tou fotkou povedať.

Do akej miery sa nechávate ovplyvňovať inými vonkajšími vplyvmi – iní fotografi, svetové trendy, názory kritikov a pod.?

Samozrejme, musím mať prehľad vo svete fotiek. Stále si prezerám nejaké nové, aby som vedela, ako majú vyzerať. Niekedy mám pocit, že to beriem dosť súťaživo medzi inými fotografmi. Snažím sa mať lepšie fotky, aj keď nie som ešte na takej úrovni ako profesionáli. Som mladá a stále sa mám čomu priučiť. Takže nemôžem hovoriť o ovplyvňovaní, skôr je to malá inšpirácia, ktorá ma posúva vpred.

Dosiahli ste už nejaké ocenenie za vaše fotografie? Prípadne, vystavovali ste ich niekde?

Ocenenie nemám žiadne, zatiaľ som fotky do žiadnej súťaže neposielala. Jednu výstavu fotografií a malieb sme organizovali spolu s pár študentmi našej školy. Mala som tam viac svojich prác. V budúcnosti by som v tom rada pokračovala. Možno sa mi zanedlho nejaká podarí. Vystavovala som aj v Ružomberku v galérií, boli tam ročníkové práce.

Chceli by ste sa foteniu venovať aj profesionálne v budúcnosti alebo to beriete len ako zábavu?

Určite chcem byť profesionál. Je to práca, ktorá ma baví a napĺňa. Hobby spojené s povolaním :)

Fotky Michaly nájdete vo fotogalérii vpravo hore.

Student24/Simona Ivančáková, foto: archív Michaly Obšitošovej

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Študent24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk

Najviac ju bavia portréty: Pozrite si tvorbu talentovanej fotografky Michaly
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM