Kornel Kubík Životný štýl

Naša redaktorka píše z Ázie: 10 vecí, ktoré na Slovenku nezažijete, ale v Indonézii určite áno

Ak radi cestujete, chcete zažiť exotiku, nové nezvyčajné veci a byť pri mori, tak vám jednoznačne odporúčam Indonéziu a jej malebné ostrovy. Najlepšie spoznáte tamojšiu kultúru vtedy, ak budete žiť v pravej, nefalšovanej indonézskej rodine, ako som to urobila aj ja.

Ilustračný obrázok k článku Naša redaktorka píše z Ázie: 10 vecí, ktoré na Slovenku nezažijete, ale v Indonézii určite áno
Zdroj: Dnes24.sk

Do Indonézie som vycestovala, pretože si chcem plniť sny, cestovať, prekonávať strach, a tak vykročiť z každodenného stereotypu. To je dôvod prečo tu nie som na dovolenke, ale na rozvojovej environmentálnej dvojmesačnej stáži cez medzinárodnú študentskú organizáciu.

Nachádzam sa tu už mesiac a krajinu si naozaj užívam. Každý deň ma stále niečím novým prekvapí. Vtedy si už len poviem: Welcome to Indonesia…

Toto je 10 vecí, ktoré na Slovenku nezažijete, ale v Indonézii určite áno:

1.Ryža, ryža a ešte raz ryža. Všade, stále a ku všetkému, či sú to raňajky, obed alebo večera. Bez ryže akoby ste ani nejedli. Samozrejme, ryža je domáca potravina, tým pádom tu nájdete aj množstvo ryžových polí. Indonézska kuchyňa je pomerne štipľavá, ale na druhej strane aj sladká. Najradšej tieto dve chute zmiešajú dokopy.

2.Kávové plantáže a špeciálne Kopiluwak preslávili Indonéziu, či je to opačne? :) V každom prípade je Kopiluwak známa, exkluzívna a najdrahšia káva na svete. Aj keď nie ste milovníkom kávy, odporúčam vám, aby ste ju napriek tomu ochutnali práve na mieste odkiaľ pochádza a tak ako sa má originálne pripravovať.

3.Špeciálne sprchovanie a používanie toalety. Áno, aj do Indonézie prenikol vplyv Európy, takže tu nájdete aj klasické toalety a sprchy. Avšak na väčšine miest stále prevládajú tradičné indonézske kúpeľne. Sprcha pozostáva z vaničky, kam si treba napustiť vodu, a malého vedierka, ktoré slúži na oblievanie. K dispozícii máte iba sviežu studenú vodičku. Toalety používate tak, že v podstate čupíte, a tak vykonávate svoju potrebu. Toaletný papier hľadáte zbytočne. Miesto neho nájdete vedro s vodou. Áno, máte sa umyť, ale utrieť sa už nemáte do čoho. Vonku je teplo, za chvíľku už budete suchí. :) Mydlo tiež na väčšine miest hľadáte zbytočne.

4.Pripravte sa, že v Indonézii je tma už o šiestej a väčšina ľudí chodí spávať okolo deviatej. Bujarý nočný život, na aký ste zvyknutí doma, tu veru nečakajte. Niekoľko disko barov sa tu samozrejme dá nájsť, len ich navštevuje málo ľudí, keďže sú pomerne drahé. Alkohol v bežných obchodoch nenájdete a ceny európskych značiek alkoholu sú niekoľkokrát vyššie ako u nás.

5.Repelent sa zrazu stane vaším najlepším priateľom a bude stále s vami, aby vám bol po ruke, a v prípade núdze vám mohol pomôcť.

6.Autá a motorky. Volant sa na autách nachádza na opačnej, teda na pravej strane, a jazdí sa po ľavej. Zažijete tu okrem toho boom motoriek. Je ich tu naozaj nespočetné množstvo. Motorky sú efektívnejšie ako autá, preto sú aj tak veľmi využívané. Vďaka motorke sa všade dostanete rýchlejšie a nebudete uväznení v neskutočne častých dopravných zápchach. Ak nie ste dobrý vodič, môžete si svoj vodičský preukaz kúpiť bez potreby urobiť skúšobné testy, a to len za 3× vyššiu cenu ako bežné. Okrem toho tu nájdete aj plno ľudí, ktorí nevlastnia vôbec žiadny preukaz. :)

7.S prechodmi pre chodcov si vodiči nelámu hlavu. Ak chcete prejsť na druhú stranu, tak si jednoducho prejdete tam, kde sa vám to páči, či už idete cez dvoj- alebo štvorprúdovú cestu. Vtedy zažijete, ako sa cítia malé zvieratká, ktoré sa snažia dostať na druhú stranu živé. :)

8.U nás máme väčšinu vecí elektronických, ale tu všetko robia ľudia. V obchodnom dome skoro pri každom stojane s oblečením stojí jedna predavačka. V autobusoch vám oznamuje ďalšiu zastávku kričiaci človek pri dverách. Hľadáte voľné parkovacie miesto? Alebo neviete zaparkovať, prípadne vycúvať? Nevadí na všetko je tu nejaký človek.

9.Náboženstvo. Prevládajúcou vierou je tu islam. Modlenie prebieha viackrát za deň a v rôznych časoch v závislosti v akom meste sa nachádzate. Po niekoľkých dňoch vás ranné modlenie o tretej hodine už vôbec nezobudí a bude to pre vás informácia, že sa máte prehodiť na druhý bok a budete si ďalej spokojne odfukovať a počítať ovečky.

10.Belosi tu pútajú dosť veľa pozornosti. Často sa vás domáci pýtajú, či sa s nimi odfotíte. Deti na vás kričia „hello“ a kývajú vám. Prípadne počujete, ako si okolo šepkajú:„aha tam je ´bule´“, to znamená turista. Na rovinu si povedzme – skôr biely turista. Číňan je turista tiež, ale nikoho nenapadne naňho kričať tiež. :)

Západy a východy slnka pri mori, krásne pláže, krištáľovo čistá voda, ktorá kričí na vás, aby ste sa v nej okúpali, nádherné koralové útesy, ktoré čakajú aby ste ich preskúmali, ubytovanie na vode, jednoducho raj na zemi, tak aj toto je Indonézia.

Netreba zabúdať, že tak, ako každá krajina, aj táto má svoju svetlú, ale aj temnú stránku. Ale o tom bude už iný článok.

Student24.sk/Mar­tina Trepáková, foto: autorka

10 vecí, ktoré na Slovenku nezažijete, ale v Indonézii určite áno
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM