Kornel Kubík Udalosti

Projekt Girl’s Day po prvý krát na Slovensku: Dievčatám otvoria dvere IT firmy

Vo štvrtok 24. apríla 2014 bude prvý celoslovenský Girl’s Day. Stredoškoláčky v tento deň môžu navštíviť 25 organizícií a pozrieť si prácu v IT sektore.

Ilustračný obrázok k článku Projekt Girl’s Day po prvý krát na Slovensku: Dievčatám otvoria dvere IT firmy
Zdroj: Webnoviny.sk

Štvrtý štvrtok v štvrtom mesiaci je celosvetovým dňom žien v informačno-komunikačných technológiách (IKT), ktorého cieľom je motivovať dievčatá k výberu technického a IT vzdelania. V tento deň podniky, inštitúcie, školy, prijímajú u seba dievčatá od 14 do 18 rokov a formou diskusií, praktických workshopov a prezentácií im predstavujú prácu v informatike.

K 16 európskym krajinám sa tento rok pridalo i Slovensko a tak bude prvý celoslovenský Girl’s Day 24. apríla. Informovala O o tom Petra Kotuliaková zo združenia Aj Ty v IT, ktoré vzniklo na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Fakulte sa podľa nej podarilo zmobilizovať 25 organizácií na celom Slovensku, ktoré vytvorili pre stredoškoláčky 620 virtuálnych miest. Pre viac ako 600 dievčat to znamená možnosť navštíviť vybrané podniky, pozrieť si ich prácu, dátové centrá, projekty, ktoré realizujú, diskutovať s ich zamestnankyňami, informatičkami.

„Práca v IT je vo všeobecnosti chápaná ako výhradne mužská doména. Výsledkom takéhoto predsudku je nízky počet dievčat, ktoré chcú študovať odbory súvisiace s IKT, ako aj slabý záujem žien o pracovné pozície v tomto sektore. Ako digitálny líder podporujem tento projekt, pretože zoznamuje dievčatá so svetom práce v sektore IKT a pomáha im uvedomovať si výborné kariérne príležitosti v tomto perspektívnom biznise,“ povedal Peter Pellegrini, digitálny líder a štátny tajomník Ministerstva financií SR.

Kotuliaková ďalej informovala, že registrácia pre dievčatá prebieha na webovej adrese www.ajtyvit.sk/girlsday. „Podľa ponúknutého programu, času a kapacity si vyberú podnik, ktorý ich zaujal a registrujú sa na návštevu,“ uviedla. Projekt Girl’s Day sa koná v spolupráci s ostatnými krajinami V4 – Maďarskom, Českom a Poľskom. Podporil ho Vyšehradský fond, Veľvyslanectvo USA na Slovensku a SK-NIC, a.s.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM