Jakub Forgács Univerzity

Šéf parlamentu v Bystrici: UMB čakajú veľké výzvy, verím, že toto obdobie zvládne

Na akademickej pôde sa prijímali gratulácie. Jedna z fakúlt banskobystrickej UMB totiž v týchto dňoch oslavuje už 20. výročie svojho založenia. Predseda NR SR Peter Pellegrini v príhovore nezabudol spomenúť aj výzvy, ktoré čakajú banskobystrickú univerzitu.

Ilustračný obrázok k článku Šéf parlamentu v Bystrici: UMB čakajú veľké výzvy, verím, že toto obdobie zvládne
Zdroj: TASR

Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici oslavuje v týchto dňoch 20. výročie svojho založenia. Vo štvrtok na slávnostnom rozšírenom zasadnutí Vedeckej rady prijímala gratulácie od predstaviteľov zákonodarného zboru a viacerých ďalších hostí.

Prešla aj ťažkými časmi

Ako uviedol jej dekan Mojmír Mamojka, tak ako to už v živote býva, aj fakulta si za tých 20 rokov prešla ťažkými časmi a rôznymi sínusoidami. Napriek tomu „nabrala nielen podľa nášho názoru veľmi dynamický, a sme presvedčení, že aj správny smer“.

Predseda NR SR Peter Pellegrini spomenul v príhovore nielen turbulentné časy tejto fakulty, ale i pokusy odstrániť ju z Banskej Bystrice. „Želám vašej fakulte, aby oslávila ďalších šťastných 20 rokov, aby dokázala pripraviť absolventov, ktorí budú na trhu práce žiadaní, schopní uvádzať do praxe a realizovať zákony, ktoré parlament prijíma. Nie vždy je to jednoduché, podľa výsledku, niekedy sa zadarí viac a niekedy menej,“ konštatoval Pellegrini.

Poznamenal tiež, že ako Banskobystričanovi sa mu ani nezdá, koľko rokov od jej vzniku ubehlo, uvedomil si to až dnes. Keď nie je v Bratislave, denne chodieva okolo jej budovy.

Verí, že to zvládne

Pellegrini sa dotkol aj celej univerzity, ktorá „neprechádza práve najlepším obdobím a najbližší rok ju čakajú veľké výzvy“.

Narážal na to, že UMB hrozí, že príde o status univerzity. Škola má ročnú lehotu na to, aby obhájila svoje postavenie v rámci komplexnej akreditácie.

Predseda NR SR však vyjadril presvedčenie, že toto obdobie zvládne a „zachová si významné miesto medzi univerzitami na Slovensku“

Prevzali si pamätné medaily

„Považujem za dôležité, že v tomto neľahkom období fakultné kormidlo prevzal človek, ktorý už v období rokov 2004 až 2006 pôsobil vo funkcii dekana a fakultu odovzdal vo veľmi dobrej kondícii,“ zdôraznil na slávnosti rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Mojmíra Mamojku jednohlasne zvolil za dekana Akademický senát Právnickej fakulty v máji 2014.

Zablahoželať banskobystrickej Právnickej fakulte prišli dnes na zasadnutie Vedeckej rady aj podpredsedovia parlamentu Jana Laššáková a Miroslav Číž, ako aj predsedovia výborov NR SR – pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek, ústavnoprávneho výboru Róbert Madej, mandátového a imunitného výboru Ľubomír Petrák. Hostia si na záver prevzali pamätné medaily Právnickej fakulty UMB.

Čítajte tiež:

Vysokoškolské vzdelávanie v Bystrici? Tradíciu už má vyše 60 rokov, UMB je súčasťou mesta už 23

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM