Jaroslav Dodok Rozhovor

Speváčka Janais: Slovenka s francúzskym šarmom

ROZHOVOR. Speváčku Janais si možno mnohí z vás pamätajú najmä zo súťaže Eurosong, kedy sa v roku 2009 s piesňou Taram ta rej prebojovala až do jej samotného finále.

Po úspechoch v speváckych súťažiach na jej rodnom východe a po prvých autorských pokusoch prišla na vysokú školu do Bratislavy, kde neskôr začala hrávať i svoje prvé koncerty s kapelou. Nasledovalo vydanie debutového albumu Svetaboj.

Nedávno sa Janais predstavila novou anglickou piesňou Angels in my room či duetom s Martinom Husovským z Komajoty. V súčasnosti Janais na svojich koncertoch hráva nielen nové slovenské, ale i autorské francúzske piesne. Môžeme sa tešiť na nový album?

Janais – Angels in my room [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/aB­py550GSZc[/you­tube]

Po dlhšej odmlke si nedávno pustila von klavírnu baladu Angels in my room. Aké je pozadie tejto smutnej piesne, a prečo vôbec angličtina? Pieseň je moja rozlúčka s kamarátkou, ktorá pred dvomi rokmi podľahla rakovine. Bolo mi ťažko a toto bol pre mňa spôsob ako sa s tým vyrovnať. Pieseň je o anjeloch, plná nádeje, nie smútku. Takto sa jej to určite páči viac …

K tejto piesni bol nakrútený i zaujímavý videoklip, vznikli i takmer „anjelské“ fotografie. Kto všetko za tým stojí? Klip režíroval mladý prešovský režisér Roland Wranik (známy najmä videoklipom Ďaleko mi neuleť – Daru Rolins, Musíš mať nádej – Rytmus feat. Tina atď.), ktorý bol z atmosféry piesne nadšený, preto to išlo ľahko, nenútene, jednoducho, prirodzene. Za nádhernými fotkami stojí fotograf Jaroslav SOHE Suchár, ten dokonale vystihol „anjelskú“ atmosféru a doslova ma dojal pokol a tajomnosť, ktorý z fotiek vyžaruje.

Anglický jazyk však nie je jediný. V júli si odohrala naozaj úspešné vystúpenie v Bratislave pri príležitosti Osláv dobytia Bastily, ako jedna z mála slovenských interpretov. Evidentne ti je blízke i Francúzsko. Vyštudovala som anglický a francúzsky jazyk na filozofickej fakulte UK. Jazyky boli totiž to jediné, čo som si vedela predstaviť študovať na vysokej škole a urobila som dobre. Naplno ich využívam v hudbe tým, že v nich skladám piesne. Najmä francúzština ma chytila za srdce a v poslednom čase sú francúzske piesne už neodmysliteľnou súčasťou mojich koncertov. Hrať na Oslavách dobytia Bastily toto leto bolo pre mňa veľkou cťou a obrovským zážitkom. Som si istá, že aj moji chalani z kapely to cítia rovnako. [blockquote]##,,To, že sme s kapelou postúpili do semifinále Eurosong 2009 som sa dozvedela v škole počas prestávky a prvá moja myšlienka bola, čo si pomyslia decká v škole." [/size][/color][/bloc­kquote] Ako si sa dostala k šansónom? Ako inak, cez hudbu :) . Foneticky som sa učila fancúzske piesne Céline Dion a Lary Fabian, chcela som im aj rozumieť, tak som si vybrala gymnáium so zameraním na jazyky, kde sa vyučovala aj francúzština. Mala som šťastie na úžasné profesorky, ktoré moju náklonnosť k francúzštine ešte prehĺbili, zásobovali ma francúzskymi šansónami a sprevádzali ma aj na spevácku súťaž francúzska pieseň. Cez leto som pracovala ako au-pair neďaleko Saint-Etienne, neskôr som študovala v Bordeaux francúzsku literatúru. Práve vtedy vzniklo najviac mojich autorským piesní vo francúzštine.

Z rádií môžeme počuť i tvoj aktuálny singel, skladbu Keď ťa niet, v duete s Maťom Husovským. Ako prišlo k tejto spolupráci? S Martinom sme spolužiaci z gymnázia a ako hudobníci sme k sebe mali vždy blízko. Martin ma niekoľkokrát doprevádzal na klavíri na speváckych súťažiach. Sme stále v kontakte a Martin sa aranžérsky podieľa aj na niektorým ďalších piesňach z pripravovaného albumu. Bolo teda úplne prirodzené, že som oslovila jeho :) .

Sme študentský portál, ty si ešte donedávna aktívne vyučovala. Ako vnímali študenti, že majú mediálne známu pani profesorku? Keď som nastúpila do školy ako učiteľka angličtiny, nebola som mediálne známa. Snáď len v gospelových kruhoch, keďže som v roku 2006 naspievala duet Kto si, kto som s Dodom Dolinkom a ten sa doteraz teší veľkej obľube v gospelovej sfére. No to, že sme s kapelou postúpili do semifinále Eurosong 2009 som sa dozvedela v škole počas prestávky a prvá moja myšlienka bola, čo si pomyslia decká v škole :) . Ale myslím si, že to vnímali skôr ako plus, keďže som učila na konzervatóriu.

**Kde ťa môžeme najbližšie vidieť hrať? ** Najbližšie už 4.septembra na Námestí sv. Františka v Bratislave na otvorení nového školského roka rodinného centra Klbko. 29.septembra hrám s kapelou po prvýkrát v mojej rodnej dedine Medzianky a ďalšie koncerty a informácie nájdete na www.janais.sk, [link=www.face­book.com/Jana­is.sk]facebook­.com/Janais.sk[/lin­k]

A napokon, kedy sa môžeme tešiť na spomínaný nový album? Chystáš nejaké prekvapenie? Prekvapenie pre mňa samú bude album ako taký keďže nahrávanie je pre nás dosť časovo aj finančne náročné. Okrem slovenských a anglických piesní, tam však nájdete aj moje dve autorské piesne vo francúzštine. A keďže album je zatiaľ v štádiu nahrávania, určite nás ešte niečo prekvapí.

student24/Ivana Drábová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM