Kornel Kubík Rôzne

Štipendium vysokoškolákom nestačí. Každý tretí študent si popri škole privyrába

Sociálne štipendium nestačí pokrývať náklady vysokoškolákov. Medzi pracujúcimi študentami je každý tretí poberateľom štipendia. Vyplynulo to z online prieskumu, ktorý v priebehu akademického roka 2012/2013 zrealizoval internetový portál Študentské financie.

Ilustračný obrázok k článku Štipendium vysokoškolákom nestačí. Každý tretí študent si popri škole privyrába
Zdroj: Vimeo.com

Svoje odpovede poskytlo 3150 mladých ľudí vo veku od 18 do 26 rokov.

Študenti zarábajú priemerne 80 eur mesačne

Popri štúdiu na vysokej škole si privyrába každý tretí opýtaný študent (29 percent). Každý druhý pracujúci študent brigáduje často, alebo má dlhodobú prácu. Väčšina študentov pracuje na dohodu o brigádnickej práci študentov, iba 4 percentá študentov uviedli, že pracujú na skrátený pracovný úväzok. Priemerný zárobok pracujúceho študenta sa pohybuje vo výške 80 eur mesačne.

Povinné odvody do Sociálnej poisťovne, ktoré zaviedla súčasná vláda začiatkom roku 2013 majú dosah na každého štvrtého pracujúceho študenta (presne 23,7 percenta), ktorý zarobí priemerne 160 eur mesačne a viac. Viac ako 200 eur mesačne si dokáže popri štúdiu na vysokej škole zarobiť jeden z desiatich pracujúcich, presne 9,8%.

Iba málokto brigáduje v oblasti, ktorú študuje

Brigádnici sú najímaní hlavne na pomocné a odborne nekvalifikované práce. Iba 18% opýtaných uviedlo, že pracuje v oblasti, ktorú študuje. Práve mnohí z nich patria do kategórie najlepšie zarábajúcich študentov.

Najpreferovanejší spôsob hľadania práce je prostredníctvom referencií od známych a kamarátov (39 percent), nasledujú internetové pracovné portály (27 percnet), za nimi pracovné agentúry (20 percent) a na poslednom mieste sa umiestnili inzeráty v tlači (14 percnet).

Každý druhý študent priznáva, že práca ho obmedzuje v plnení študijných povinností. Čo sa týka platobnej disciplíny firiem, tá je hodnotená pozitívne, firmy vo veľkej väčšine vyplácajú odmenu v dohodnutom termíne. Nezhody, alebo úplné nevyplatenie výplaty sa týka iba malého počtu prípadov, tieto problémy uvádza 2% opýtaných.

Student24.sk informoval Patrik Lučan, studentskefinan­cie.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM