Katarína Oravská Rozhovor

Študentka UMB Paulína Fialková (22) je na medaily hrdá: Predstavujú pre mňa zadosťučinenie

Svetová zimná univerziáda na Slovensku bola pre náš úspešná. Inak sa zhodnotiť po medailovom ťažení našej mladej biatlonistky ani nedá. Paulína Fialková (22) z banskobystrickej UMB nám poskytla rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Študentka UMB Paulína Fialková (22) je na medaily hrdá: Predstavujú pre mňa zadosťučinenie
Zdroj: TASR

Rodáčka z Čierneho Balogu a študentka banskobystrickej UMB, Paulína Fialková (22), sa biatlonu venuje od svojich ôsmich rokov. Pochádza zo športovo založenej rodiny. Ako hyperaktívne dieťa ju priviedol k biatlonu otec. Trénuje v klube Valaská-Osrblie. Na nedávnej univerziáde v Osrblí potešila celý národ ziskom až troch vzácnych kovov pre Slovensko. Na konte má pritom úplnú zbierku – zlato, striebro aj bronz. My sme sa jej pýtali, aké je to pretekať pred domácim publikom.

V prvom rade, gratulujem k medailám, čo pre vás znamenajú?

Medaily pre mňa znamenajú veľa ako pre každého športovca. Na to, aby som ich získala, som tvrdo trénovala a prinieslo to aj svoje ovocie. Som na ne hrdá. Predstavujú pre mňa určité zadosťučinenie.

Kde si ich vystavíte?

Budú vystavené u Fialkovcov v mojej izbe :D Musím porozmýšľať nad rozšírením mojej vitrínky na cenné kovy :)

Aké to bolo pretekať doma, pred domácimi divákmi?

Bolo to skvelé, nikdy som sa počas pretekov necítila tak dobre a uvoľnene ako na tejto univerziáde. Domáca podpora je skvelá vec, určite sa podieľala na mojom úspechu. Chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí náš prišli podporiť a vyhecovať.

V pretekoch vás favorizovali na zisk vzácnych kovov, nebol to priveľký tlak?

Nie, nebol to tlak, bola to motivácia. Myslím, že po minulej sezóne ma už takéto niečo ako sú očakávania ľudí nemôže rozhodiť. U mňa je to o tom, že buď mám svoj deň a budem dobrá alebo ho proste nemám a nedá sa s tým nič spraviť. Som naozaj rada, že sa to takto podarilo a hlavne doma :)

Študujete právo na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, v koľkom ste ročníku, dá sa skĺbiť šport so školou?

Som v treťom ročníku ale priznám sa, že počas sezóny nemám čas riešiť školu. Na Slovensku som len málo a čas venovať sa štúdiu mi neostáva. Takže robím na jar skúšky z oboch semestrov a vtedy fakt neviem kde mi hlava stojí :D, ale stále to nejakým spôsobom zvládnem, takže sa to asi dá skĺbiť :D Na druhej strane musím povedať, že bez ústretovosti vedenia fakulty a samotných vyučujúcich by to nešlo.

Čaká vás svetový pohár na Morave, aký výsledok by vás potešil?

Vo svetovom pohári je to veľmi náročné, potešilo by ma každé bodované umiestnenie.

Čítajte tiež Biatlonistka Fialková: Olympiáda v Soči splneným snom aj nočnou morou zároveň

Medailové ťaženie Paulíny Fialkovej
26
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM