Monika Vengrínová Šport

Univerziáda je u nás už minulosťou: Slovensko odovzdalo pochodeň i vlajku FISU španielskej Granade

Prvá časť 27.Svetovej zimnej univerziády, ktorú Slovensko hostilo od 24.1. do 1.2, skončila záverečným ceremoniálom v nedeľu podvečer. Slovenská časť univerziády zožala obrovský úspech, chválou nešetrili ani jednotlivé delegácie. Štafetu teraz prebrala Granada, ktorá podujatie privíta od 4. do 14.2.

Ilustračný obrázok k článku Univerziáda je u nás už minulosťou: Slovensko odovzdalo pochodeň i vlajku FISU španielskej Granade
Zdroj: TASR

Ceremoniál odštartoval slovenskou štátnou hymnou, nasledoval príchod vlajok zúčastnených krajín a jednotlivé príhovory. „Desať mesiacov uplynulo od chvíle, kedy nás oslovili predstavitelia FISU s výzvou o pomoc Španielsku. Skúseností z predchádzajúcich univerziád z rokov 1987 a 1999 nás motivovali ukázať svetovým univerziádnym športovcom, že vieme nadviazať na úspešnú históriu a zorganizovať podujatie v extrémne krátkom čase, za osem mesiacov. Ďakujem vám všetkým za príjemnú atmosféru počas deviatich súťažných dní v srdci Vysokých Tatier a Osrblí,“ uviedol počas záverečného príhovoru podpredseda Organizačného výboru svetovej zimnej univerziády (OV SZU) Július Dubovský.

Na jeho slová nadviazal i viceprezident medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU) Oleg Maticin: „Gratulujem športovcom, verte vašim snom a cieľom, snažte sa byť najlepšími a víťazstvo bude vaše. Ani jeden z výkonov by nebol možný bez silného záväzku hostiteľskej krajiny Slovenska, ktorá zorganizovala toto podujatie. Urobili ste naozaj veľký kus práce v rekordne krátkom čase, aby sa hry odohrali na najvyššej úrovni. Zároveň vám patrí vďaka za vašu profesionalitu a zapálenosť.“ Po hymne FISU došlo k zveseniu vlajky FISU, ktorá sa odovzdala Granade ako i pochodeň s ohňom.

Slovensko sa muselo približne od mája minulého roka popasovať s odstránením následkov veternej kalamity v priestoroch športového areálu FIS, rekonštrukciou rozhodcovských veží, tribún pre trénerov, namontovaním chladiaceho systému a chladiacej jednotky na mostík HS-100. Hlavnými otázkami boli modernizácia športovísk, doprava, či ubytovanie účastníkov a hostí.

„Myslím si, že to bolo zorganizované na veľmi vysokej úrovni. Pravdupovediac nikto neočakával až takýto obrovský úspech, ale všetci sme verili, že to dopadne na sto percent. To, čo urobil organizátor za šesť mesiacov je naozaj neuveriteľné. Myslím si, že z organizačnej i technickej stránky to dopadlo na jednotku, z každej strany som počúval iba chvály, najmä od všetkých delegácií,“ hodnotil riaditeľ FISU pre zimné univerziády Milan Augustín.

V medailovej bilancii krajín po 26-tich disciplínach jednoznačne dominuje Rusko s 39-timi (14–12–13) kovmi pred Kazachstanom (3–4–0) a Poľskom (2–1–4). Slovensko figuruje priebežne na 8. pozícii vďaka trom medailám biatlonistky Paulíny Fialkovej, ktorá získala zlato, striebro i bronz. „Čo sa týka našich výsledkov, tak biatlonisti potešili nielen nás organizátorov, ale i celú slovenskú športovú verejnosť, pretože to, čo dokázala Paulína Fialková svojím výkonom a ziskom troch medailí, prakticky kompletnou súpravou, tak vysoko prevýšila akékoľvek očakávania, ktoré boli hlavne zo strany Slovenskej asociácie univerzitného športu. Naši športovci teda odchádzajú do Granady so vztýčenou hlavou a veria, že poniektorí z nich ešte nejaké medaily získajú,“ konštatoval športový riaditeľ OV SZU Peter Chudý.

Záverečný ceremoniál Svetovej zimnej univerziády na Štrbskom Plese
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM