Kornel Kubík Univerzity

Vysokoškoláci získajú skúsenosti: Od firiem dostali viac ako 150 ponúk na dlhodobú prax

Vysokoškoláci dostali v rámci národného projektu Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti od firiem už viac ako 150 ponúk na dlhodobé praxe. Možnosť praxovať v spoločnostiach majú vysokoškoláci už počas letného semestra aktuálneho akademického roka.

Ilustračný obrázok k článku Vysokoškoláci získajú skúsenosti: Od firiem dostali viac ako 150 ponúk na dlhodobú prax
Foto: Kornel Kubík

„Potrebujeme nastaviť kritériá, aby boli vysoké školy viac motivované vzdelávať študentov, ktorí budú úspešní a uplatniteľní v praxi,“ hovorí za zamestnávateľov Anton Ondrej zo Slovenskej elektromechanickej asociácie. Cieľom projektu je podľa neho viac spoznať a rozvíjať funkčné prepojenia medzi podnikmi, ktoré sú ochotné spolupracovať a vysokými školami, ktoré vzdelávajú študentov pre prax.

Dekan Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity Ľubomír Šooš hovorí, že v súčasnosti školy vychovávajú študentov akoby v „inkubátoroch“. „Majú množstvo teoretických poznatkov, ale neexistuje dostatočné prepojenie škôl a podnikov, v ktorých by si tieto poznatky overili. Preto musíme študijné programy prispôsobovať požiadavkám reálnej praxe. V tom nám pomáha aj tento projekt,“ tvrdí.

Aj krátkodobé exkurzie

V súčasnosti sa študenti v rámci národného projektu prihlasujú na dlhodobé praxe, počas ktorých spracujú konkrétne odborné témy do ročníkových, diplomových alebo dizertačných prác a do prvých podnikov nastúpia už na začiatku letného semestra tohto školského roka. Dlhodobé praxe môžu trvať maximálne 96 hodín za jeden polrok.

„Študenti sa však môžu zapojiť aj do krátkodobých exkurzií v podnikoch, ktoré budú prezentované počas Prezentačných dní kariéry v rámci jednotlivých vysokých škôl v priebehu marca a apríla,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Na realizované praxe bude na vybraných pracoviskách vysokých škôl nadväzovať vytvorenie výučbových školiacich centier v spolupracujúcich študijných programoch a zabezpečia sa im študijné pomôcky.

Viac informácií o projekte, ako aj o ponukách podnikov a témach prác, v ktorých firmy ponúkajú maximálnu súčinnosť, sú uverejnené na www.vysokoskolacidopraxe.sk.

Chcete sa aj vy stať tvorcom nášho spravodajstva? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM