Jaroslav Dodok Rozhovor

Zuzana Marianková: Masy kupujú komerciu bez obsahu, na umenie peniaze nezostávajú

Prinášame vám pokračovanie rozhovoru s režisérkou Zuzanou Mariankovou, ktorá aktuálne študuje na Filmovej a televíznej fakulte bratislavskej VŠMU. V predchádzajúcom príspevku hovorila o súčasnej slovenskej filmovej scéne a dnes nám prezradí, akou cestou sa chce vybrať a čím nás prekvapí...

Ilustračný obrázok k článku Zuzana Marianková: Masy kupujú komerciu bez obsahu, na umenie peniaze nezostávajú
Foto: Jaroslav Dodok

Prvú časť rozhovoru si môžete prečítať TU!

Čo všetko si z tvojej dielne môžeme už voľne pozrieť? Prípadne budeme môcť zhliadnuť v blízkej budúcnosti?

Prvý videoklip, ktorý sme realizovali bol zero budget, takže sme si z neho odniesli hlavne skúsenosti. Pieseň, pre ktorú sme ho natočili, sa volá Malý Homie od interpréta LAKY-ho. S výsledkom nie sme až takí spokojní, ale to vám povie každý filmár, ktorý vie, aké sú jeho možnosti, a že uspokojiť sa s výsledkom by znamenalo stagnáciu. Je možné ho vidieť na youtube. Tieto dni prebieha postprodukcia dvoch klipov pre Ľudmilu Štefánikovú, vibrafonistku, ktorá študovala v Berkeley a svoj čas strávený na Slovensku využila na natočenie klipov pre jej dve nové skladby, ktoré budete môcť vidieť aj počuť už o pár týždňov. Taktiež prebieha príprava pre skladbu speváčky Nicol Cache a Milana Lieskovského, na ktorý sa veľmi s Nickom tešíme a v blízkom období sa chceme pustiť aj do reklamy, konkrétne pre kaviareň 7café vo Zvolene. Všetky diela budú na FB stránke Nonchalant Production. Čo sa týka školy, tam sa stále niečo točí a strihá.:)

V dnešnej dobe je film, či chceme, či nie, stále rozdeľovaný na „komerciu“ a „ten umelecký“. Ako vnímaš toto delenie?

Ako smutné, ale celkom opodstatnené. Generácia mladých, ktorá nastupuje, je hlúpa. Ľudstvo hlúpne. Nároky na intelektuálne obsahy diel, po ktorých človek siaha, sú nízke, nájdu sa aj výnimky, ale tých je málo. Bežný človek je naivný. Zvykol si žiť v presladenej spoločnosti, ktorá ho učí zapodievať sa malichernosťami a skutočné hodnoty podceňovať. Ďalšie podobné názory si ponechám pre seba, ale je to jednoduché. Masy kupujú komerciu bez obsahu, na umenie peniaze nezostanú. Umelecký film možno nie je až taký umelecký. Je len hodnotnejší, intelektuálne plnší, vyžaduje od diváka niečo viac, určitú dávku zainteresovanosti vo vážnych problémoch, nastavuje mu zrkadlo, spytuje ho, a núti prehodnocovať samého seba. Kto by si za toto, pre boha, platil? :-)

Ktorou cestou sa chceš teda uberať ty? Určite chcem robiť umelecký, komerčne úspešný film, pretože umenie, nech je akékoľvek hodnotné, schované v šuplíku nemá hodnotu. Čo zostane nevidené a nepočuté, neexistuje. Chcem osloviť čo najviac ľudí, najviac rôznych kategórií a chcem ponúknuť niečo, čo človeku prinesie viac ako len dve hodiny relaxu v kine. Chcem, aby si človek odniesol z kina so sebou nový pohľad, nové otázky a nové odpovede, na ktoré možno začne hľadať odpovede. Chcem byť dobrý a úprimný filmár, ale to chce asi každý.

Je na Slovensku niekto, s kým by si si chcela vyskúšať spoluprácu? Áno, hlavne herci a hudobníci. Sú tu herci, ktorých obdivujem, hlavne starší herci, ale aj mladí sa nájdu. Konkrétne nebudem menovať.

Kde si môžu záujemcovia prezrieť tvoju prácu a prípadne ťa kontaktovať? Na facebooku ma nájdu ako Suzanna Nox, alebo ako Nonchalant production. Svoj youtube kanál tu nebudem tiež menovať, lebo bol pôvodne založený ako žart a zverejňujem na ňom aj veci, ktoré treba brať s rezervou.

Odporučíš nám po tomto vyčerpávajúcom rozhovore film, ktorý by sme sa za každých okolností mali vidieť? Irreversible. (podľa mňa revolučný film vo viacerých aspektoch. Upozorňujem, len pre silné povahy, od 18 rokov) pre tie slabšie povahy zas Amélia z Montmartru.

student24/Ivana Drábová

Študentka a režisérka Zuzana Marianková:  Teoretické poznatky sú vo filme dôleži
11
Galéria
Študentka a režisérka Zuzana Marianková:  Teoretické poznatky sú vo filme dôleži
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM