JAB Kultúra

Dostali parádny nápad a aj ho úspešne realizujú: Známe novoveské gymnázium má svoj vlastný festival!

Týmto sa naozaj nemôže pochváliť hociktorá škola na Slovensku. Gymnázium v Spišskej Novej Vsi na Javorovej ulici má svoj vlastný jarný festival. O čo konkrétne ide?

Ilustračný obrázok k článku Dostali parádny nápad a aj ho úspešne realizujú: Známe novoveské gymnázium má svoj vlastný festival!
Zdroj: Arthur Thomas Smith

Novoveské gymnázium si založilo jarnú tradíciu s typicky jarným názvom Prvosienka. Nejde však o jarné upratovanie, úpravu záhrady, či sadenie kvetov. Prvosienka je jarný festival Javorky v prednese poézie a prózy v cudzích jazykoch.

Druhý ročník

Táto myšlienka sa podľa slov riaditeľky gymnázia Márii Kaľavskej zrodila v tvorivej hlave pani učiteľky Danky Lozanovej, ktorá na gymnáziu vyučuje taliansky jazyk. Jej predstava festivalu, v ktorom by mladí talentovaní ľudia slovom, spevom, či tancom pohladili dušu diváka, nadobudla skutočné rozmery už minulý rok zrealizovaním prvého ročníka Prvosienky.

„Musím povedať, že aktuálny druhý ročník Prvosienky sa kvalitou a bohatosťou predstavenia nielenže vyrovnal minulému roku, ale dokonca ho predčil. Všetci účinkujúci ukázali doslova a do písmena svoj multitalent,“ vyjadrila sa spokojná riaditeľka. Toto zaujímavé podujatie sprevádzali moderátorky žiačka Aďka Lengvarská spolu s pani učiteľkou Dankou Lozanovou.

Osem jazykov

Svoje moderovanie obohatili krátkymi a pestrými bájkami, pričom zakaždým uviedli vstup konkrétneho cudzieho jazyka. Účastníci festivalu mali možnosť vidieť v angličtine scénku z Foresta Gumpa či modernú verziu Červenej čiapočky. Rozhovor donášača pizze so zákazníkom v nemčine, úvahy muža cestujúceho vo vlaku vo francúzštine, krásne básne v taliančine, vtipné anekdoty o škole v ruštine, turizmus v španielčine a nevynechal sa ani jazyk našich českých susedov v podobe piesne.

Netradičný festival ukončil Adrian Ondov umeleckým prednesom a Veronika Kacvinská spevom v rodnej slovenčine.„Celé predstavenie bolo nielen ukážkou umenia, talentu a schopnosti mladých ľudí, ale aj darčekom radosti, úsmevu, dobrej nálady a pozitívnej energie. Verím, že všetci prítomný si odniesli takýto zážitok ako ja. Už teraz sa teším na tretí ročník Prvosienky.“ uzatvorila riaditeľka školy.

Ako to vyzeralo na druhom ročníku netradičného festivalu si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

V OBRAZOCH: Novoveskí gymnazisti zorganizovali jarný festival
13
Galéria
Zdroj: Arthur Thomas Smith
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM